כיריים

הכיריים משמשות לאורך כל השנה לבישול ואפייה של מאכלים שונים, כולל מאכלי חמץ. אף שהחימום על הכיריים נעשה באמצעות סירים, פעמים רבות גולשים מאכלים על הכיריים, ועל כן הן זקוקות להכשרה לשימוש בפסח.
- יש לנקותם היטב קודם הפסח.
- ראוי לכסותו בנייר כסף עבה.
- משטחי זכוכית שהדבר עלול לסדוק אותם - יש לערות עליהם מים מקומקום רותח.
- ספרדים אינם צריכים להכשיר משטחי זכוכית, ודי לנקותם היטב.
בדרך כלל קיים קושי גדול לנקות את החצובות לחלוטין, לכן רצוי להשתמש בחצובות נפרדות לפסח. אם אין אפשרות כזו יש לנהוג כך:
- אשכנזים: יש ללבן את החצובה ליבון קל על ידי הכנסת כל החצובה לאש למשך כמה דקות, או להכניסה לתנור בחום המקסימלי למשך שעה (חשוב להסיר את הגומיות קודם לכן).
- ספרדים: מן הדין ניתן לנקותם היטב ולהגעילם במים רותחים המונחים על האש (הנוהגים כן צריכים להמתין 24 שעות ללא שימוש), אך לכתחילה רצוי להכשיר את החצובה באש כדי לוודא שלא נותרו עליה לכלוכים.
אם יש חשש קל שנותרו על החצובות מעט לכלוכים, יש לעטוף אותן בנייר כסף וכך להשתמש בהן בפסח.
- יש לנקות את משטח הכיריים היטב, ולהפעיל את גופי החימום כחצי שעה בחום המירבי.
- על החלקים שמחוץ לגופי החימום יש לערות מים רותחים, ולכסותם בימי הפסח.
- ספרדים - הנוהגים כגר"ע יוסף: ינקו את המשטח היטב לפני הפסח, ודי בכך. (אם יש הדפסים חיצוניים על הכיריים, במקום שיש חשש שהסירים יגעו בהם, יש לערות עליהם מים רותחים).
- הנוהגים כבן איש חי והגר"מ אליהו: לכתחילה יש להמנע משימוש בכירים אלו בפסח. ולכל הפחות יש להגעילן.
האפשרות הטובה ביותר היא להשתמש בפסח כשהכיריים מכוסות עם משטחי סיליקון עמידים לחום.
אם כך נוהגים - יש לנקות אותן היטב ודי בכך!
כיריים שיש עליהן לכלוכים שאינם יורדים, מותרות בשימוש רק בחציצה.
- אשכנזים: להמתין 24 שעות בלא גלישה של חמץ, לחמם על גבי הכיריים סיר ריק לחום גבוה, ולהעבירו על פני כל המשטח תוך כדי עירוי של מים מקומקום רותח.
- ספרדים - הנוהגים כגר"ע יוסף: ינקו את המשטח היטב לפני הפסח, ודי בכך.
- הנוהגים כבן איש חי והגר"מ אליהו: לכתחילה יש להמנע משימוש בכירים אלו בפסח.
- לנקות את החצובה היטב, שכן היא משמשת פעמים רבות להכנת מאכלים עם חמץ.
- ספרדים: להגעיל את החצובות במים רותחים המונחים על האש.
- אשכנזים: ללבן את החצובה ליבון קל על ידי הכנסת כל החצובה לאש למשך כמה דקות, או להכניסה לתנור בחום המקסימלי למשך שעה.
כאשר ידוע בוודאות שלא היה שימוש חמץ בגזייה זו, כגון גזייה שמשמשת לקפה בלבד, אין צורך להכשירה!
כיריים שאין כוונה להשתמש בהן בפסח - די בנקיון כללי שלא יישאר חמץ ממשי (פירורים או חתיכות), ולאחר מכן לכסות אותן למהלך החג.