סירים וכלי בישול

מדריך מקיף להכשרת סירים וכלי בישול לפסח באמצעות הגעלה וליבון
סירים וכלי בישול - הכשרה לפסח

בסירים וכלי בישול נעשה שימוש תדיר במהלך השנה, ולכן נדרשת הכשרה מיוחדת לקראת פסח. וכתבו הפוסקים שמי שביכולתו להשתמש בכלים מיוחדים לכבוד הפסח ולא להגעיל את הכלים של שאר השנה - תבוא עליו הברכה. להלן ההנחיות להכשרה לנצרכים לכך:

תנאים מקדימים להכשרה
תנאים מקדימים
לפני שמתחילים

על מנת להגעיל סירים וכלי בישול לצורך הפסח יש לעמוד תחילה בכמה תנאים:

  1. המתנה 24 שעות: יש להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון לפני ההגעלה.
  2. ניקוי יסודי: יש לנקות את הסירים היטב - לפרק את הידיות כדי לנקות את מקום החיבור היטב, בחריצים, בהטבעת סמל החברה וכדומה. אין צורך לנקות כתמים בלועים שאין בהם ממשות.
טיפול במקרים מיוחדים

סירים או מכסים שיש להם כפל בשוליים שמצטבר בו חמץ, סירים שקשה לפרק את ידיותיהם, או שקשה לנקותם היטב - יש להעביר אש על השוליים והאזורים המלוכלכים, ובמקום הצורך אפשר להסתפק בפגימתו על ידי התזת מסיר שומנים על החריצים.

הכשרת סירים
אפשרויות להכשרת סירים

אפשרות 1: הגעלה בתוך סיר גדול

  1. הרתיחו מים בסיר גדול (אפשר גם סיר חמץ שלא היה בו שימוש 24 שעות קודם לכן).
  2. המתינו שהמים יבעבעו, ושמרו עליהם מבעבעים במהלך כל ההגעלה.
  3. הכניסו את הסיר אל המים בשעה שהם מבעבעים, הפכו אותו והכניסו את הצד השני שבו אחזתם.
  4. בסופו של דבר, כל הכלי צריך לעבור בתוך המים הרותחים.
  5. לאחר מכן הכניסו את הכלי לקערה עם מים צוננים.

אפשרות 2: הגעלה לסירים גדולים

  1. מלאו את הסיר במים עד גדותיו.
  2. הרתיחו את המים וגרמו להם לגלוש על דופני הכלי (תוכלו לגרום לגלישתם על ידי עירוב של סודה לשתיה או סבון במים).
  3. בנפרד יש להגעיל את ידיות הסיר בתוך מים רותחים.
  4. אם אין אפשרות לנתק את הידיות מהסיר - יש לערות עליהן מים מקומקום רותח.

אפשרות 3: ליבון קל

  1. הניחו את הסיר על האש כשהוא ריק.
  2. חממו אותו עד שיתחמם ביותר (כ-15 דקות בערך).
  3. בנפרד יש להגעיל את ידיות הסיר בתוך מים רותחים.
  4. אם אין אפשרות לנתק את הידיות מהסיר - יש לערות עליהן מים מקומקום רותח.
סירים ששימשו למוצרי חמץ יבשים

סירים ששימשו למוצרי חמץ יבשים (כגון: איטריות, פתיתים, קוגל, קובנה וכדומה)

  • אם רוב השימוש שלהם למוצרים יבשים: יש ללבנם באש עד שיאדימו או יאפירו.
  • אם רוב השימוש שלהם לתבשילים אחרים עם רוטב: לשיטת הספרדים אפשר להכשירם כמו באפשרויות שתוארו לעיל (הגעלה), ולשיטת האשכנזים יש להניחם על הגז כרבע שעה כשהם ריקים.
שימו לב

למחבת, סיר בישול ללא שמן, ולסו-ויד יש הנחיות הכשרה נפרדות. ראו בדף הכשרת המטבח לפרטים נוספים.

מכסי סירים וידיות
הכשרת מכסי סירים
  • את מכסי הסירים יש להגעיל כמו שמגעילים את הסיר, במים רותחים.
  • מכסי זכוכית - יש לנקות היטב את מקום החיבור של הזכוכית למסגרת המתכת. כדי שלא יישאר אפילו לכלוך מועט יש להעביר עליהם אש מועטת ולשרוף את הנותר. מומלץ לבצע זאת על ידי איש מקצוע כדי שלא לפגוע בזכוכית.
מכסים ששימשו לחימום חלות

מכסים שרגילים לחמם עליהם חלות, בורקסים וכדומה:

  • לשיטת האשכנזים: יש להניחם על גבי אש למשך מספר דקות עד שיתחממו מאוד, ואם הם עשויים מזכוכית (שאין אפשרות ללבנה) - אין להם תקנה.
  • לשיטת הספרדים: מספיקה הגעלה במים, וכאשר מדובר במכסי זכוכית יש שהתירו אותם בלא הגעלה.
ידיות הסירים

ידיות הסירים דורשות תשומת לב מיוחדת בהכשרה:

  • כאשר הסיר מוכשר בהגעלה: יש להגעיל את הידיות יחד עם הסיר במים רותחים.
  • ידיות שאינן ניתנות לפירוק: יש לערות עליהן מים מקומקום רותח.
  • כאשר הסיר טעון ליבון: אם הידיות עשויות ממתכת, יש ללבנן יחד עם הסיר באש.
הערה חשובה

תמיד יש להקפיד לנקות היטב את מקום חיבור הידיות לסיר, שכן זהו אזור שבו עלול להצטבר לכלוך וחמץ.

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות