כלי הגשה ואיחסון

מדריך מקיף להגעלת כלי הגשה ואיחסון בהתאם להלכה, באופן יסודי ויעיל
הגעלת כלים לפסח

כלי אחסון והגשה עלולים לבלוע חמץ כאשר מניחים בתוכם חמץ חם (עירוי / גוש) כאשר מחממים בהם חמץ במיקרוגל, או כאשר שוהה בהם חמץ נוזלי למשך 24 שעות. לפיכך יש להגעילם.

הוראות הגעלה
סיווג הכלים להגעלה
כלים ששימשו לצונן

כלים ששימשו למאכלים צוננים לזמן קצר (כגון: קנקנים לשתיה קרה, כלים להגשת עוגות) - מן הדין מספיק לנקותם היטב. האשכנזים נהגו להגעילם במים רותחים המונחים על האש.

אמנם אם איחסנו בהם מאכלי חמץ נוזליים 24 שעות - צריך לנקותם היטב, להמתין 24 שעות ללא שימוש, ולהכשירם בכלי מלא במים מבעבעים.

כלים ששימשו למאכלים חמים

כלים ששימשו למאכלי חמץ חמים (כגון: מגשים, תבניות הגשה), או שחיממו בהם מאכלים במיקרוגל – יש לנקותם היטב, להמתין 24 שעות, ולהכניסם למים מבעבעים המונחים על גבי האש.

למנהג הספרדים, אם רוב השימוש לא היה במאכלים חמים אין צורך להכשירם.

הערות חשובות
הנחיות מיוחדות
  • כלי חרסינה ופורצלן: כלים העשויים מחרסינה או פורצלן אין דרך להכשירם.
  • כלי זכוכית: למנהג האשכנזים אין אפשרות להכשיר כלי זכוכית רגילים, פרט לזכוכית חסינת חום (כגון פיירקס). לדעת חלק מהפוסקים הספרדים אין צורך להכשיר כלי זכוכית ודי לנקותם היטב.
  • קערות לישת בצק: קערות המשמשות תדיר ללישת בצק – צריך לנקות היטב, להמתין 24 שעות ולהגעילן בכלי מלא במים רותחים על גבי האש (במידה ואין אפשרות לנקותן היטב אין להשתמש בהן בפסח). כאשר הן עשויות ממתכת, לשיטת האשכנזים צריך ללבנן באש.
אם לא משתמשים בכלים בפסח

כלים שאין כוונה להשתמש בהם בפסח, אין צורך להגעילם, ודי להצניעם בארון או בחדר סגורים, ולנעול או לסגור את הדלת בנייר דבק וכדומה.

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות