הרב יצחק דביר
פורסם בעלון 'עולם קטן'
לחצו למעבר למדריך לשמירת הכשרות בחו"ל
לאחרונה חולקו בבתי הכנסת חוברות הדרכה לשמירת הכשרות בעת ביקור בחו"ל. בקריאה ראשונה נדמה שמדובר בחוברת המנגישה מידע חשוב, ונותנת כלים לשהות בחו"ל למי שאינו בקי בכל סודות ורזי הכשרות. אך בעיון חוזר ומעמיק עולות תמיהות על אופן הצגת המידע, עד כדי העמדת התועלת שבחוברת בסימן שאלה.
אין ברצוני לדון בתכני החוברת, בשאלת הדיוקים בכלים המעשיים שהיא מתיימרת לתת למטייל, ואף לא במגמה האוחזת בהקפדה יתירה בכל שיטה מקילה, בלא התחשבות בשאלה האם הצורך הנוכחי דומה לרמת הצורך שכלפיו ניתן הפסק המיקל. בעיני העיסוק בכך מיותר משום שהוא מתקיים בשעה שלקורא אין כלים להכריע עם מי הצדק, ומטבעו הוא אינו משכנע אלא את המשוכנעים ממילא. בשורות הבאות נבחן את אופן הצגת הדברים אך ורק לפי נתונים מתוך החוברת עצמה, בהנחה שכל הנתונים המעשיים וההלכתיים שבה נכונים ומדויקים.
הוראה ציבורית דורשת זהירות רבה כדי שהיא תובן בצורה מדויקת ונכונה. כאשר מדובר בפסיקה מקילה הזהירות נדרשת שבעתיים, שכן הפלא "אחת דיבר אלוקים שתיים זו שמעתי" מתקיים בפסיקות אלו דבר יום ביומו. חז"ל בחוכמתם הכירו בקושי זה, וכלפי קולות מסוימות קבעו "הלכה ואין מורים כן", וכלפי אחרות שגבולותיהן מורכבים קבעו כי יש לפרסמן רק בקרב בני תורה הבקיאים בחידוד ההלכות ואין חשש שיסיקו מהן מסקנות מוטעות.
אז כיצד נשמור על הכשרות בחו"ל?
האמת צריכה להאמר: כל הצגה של אכילה בכשרות באיזורים שאינם יהודיים כפרוייקט פרקטי ופשוט – אינה אמת. על היוצא לחו"ל לדעת שהוא נכנס למצב מורכב, שיתכן מאוד שמגוון המאכלים שיוכל לאכול מהם יהיה מועט, וכן שקשה מאוד לשמור על רמת הכשרות לה הוא רגיל בארץ. את העובדות הללו עליו לכלול במכלול שיקולי היציאה והצורך שבה.
רכישת מוצרים – כל מי שמכיר את עולם הכשרות התעשייתי יודע שבכל מוצר שנראה 'פשוט' ישנם חומרי גלם רבים שאינם צפויים, בפועל כמעט כל מוצר תעשייתי מכיל עשרות או מאות של מרכיבים שונים. לצרכן הפשוט אין כל דרך לדעת מהי כשרות המוצר בעיון ברשימת הרכיבים, משום שלא כל המרכיבים מופיעים על גבי האריזה (במדינות רבות סימון של מוצרים באחוזים קטנים אינו נדרש), לעיתים הם נכללים תחת סימון כללי כגון 'חומרי טעם וריח', וגם כשהם מסומנים לעיתים פשוט לא יודעים לזהות שאכן מדובר בחומר גלם בעייתי.
שמועות כלליות לגבי מוצרים מסוימים כ'כשרים בכל העולם' לרוב אינן נכונות, פעמים רבות אותו המותג מיוצר במפעלים שונים כשישנם הבדלים קלים בין המרכיבים שהשינוי בטעמם אינם מורגש לצרכן אך משמעותי ביותר לענין כשרות המוצר.
אפילו במוצרים שאינם תעשייתים 'טבעיים' מצויה התערבות מסחרית כדי להאריך את חיי המדף של המוצר, ולהבריק אותו כדי שימשוך את העין, כך למשל בחלק מהמדינות על התפוזים, התפוחים וירקות נוספים מושחים חומר המופק מחרקים ('שלאק'), ובחלקן את הפירות היבשים מושחים בשומן שלעיתים מופק מן החי.
מחמת האמור, יש להשתדל ככל האפשר לארוז מן הארץ מוצרים יבשים ושימורים בהם יהיה אפשר להשתמש בעת השהות בחו"ל. כאשר ישנו צורך לרכוש מוצר ללא כשרות בחו"ל אין להסתמך על שמועות שונות שמקורן ואמינותן אינה ברורה, אלא ליצור קשר מסודר עם אנשי כשרות מומחים ומנהיגי הקהילות בארץ היעד, לברר מהם המוצרים שאותם אפשר לרכוש ללא חשש, והאם הם מתאימים לרמת הכשרות המבוקשת.
אכילה במסעדות ומלונות – אכילת אוכל ממטבחים ציבוריים שאינם כשרים טעונה זהירות רבה, גם כאשר על פניו האוכל כשר ישנו חשש רב לכשרות הכלים, לנקיונם, הוספת רטבים וחומרי עזר שאינם כשרים, מריחת התבניות בשומן, ברירת חרקים, ועוד סוגיות רבות שמי שאינו מצוי בעולם הכשרות לעיתים אינו מעלה כלל בדעתו. הדיונים השונים בסוגיות חלב גוים, פת גויים וכדומה יפים לבית המדרש, אך בפועל כדי שיהיה אפשר לאכול מן הבישול במטבחים אלו לא די בכך אלא צריך לשמש כ'משגיח כשרות' ליום אחד, להסתובב במטבח ולהכיר את הבעיות השונות שעלולות להיות בו, לוודא שהכלים וחומרי הגלם כשרים, להדליק את האש ולהניח את התבשיל (לספרדים), לוודא שהטבח לא מוסיף דבר מה למאכל בעת הבישול, ובעיקר להתייעץ עם אנשי מקצוע מהתחום כדי ללמוד לאלו נקודות נוספות עליו לשים לב. מדובר בפעולה סבוכה וכמדומני שרוב האנשים יעדיפו להמנע ממנה ולאכול מקופסאות שימורים או לבשל לעצמם.
אנו בעמותת כושרות משתדלים לתת מידע אמין לציבור, בלא להחמיר בחומרות מיותרות, אך גם בלא לייפות את המציאות כאשר היא אינה פשוטה. נשמח לעזור ולסייע דרך אמצעי המדיה והרשתות החבריות בהם אנו זמינים לשירות הציבור בכל עת.
© כל הזכויות שמורות לכושרות