מידע והלכה » דברים האסורים מחמת סכנה » הפרדה בין חלב ודגים

הפרדה בין חלב ודגים

הרב יצחק דביר


בדברי חז"ל לא מוזכר איסור לאכול דגים עם חלב. גם השו"ע[1] התיר בפשטות לאכול דגים עם חלב. אומנם בבית יוסף[2] כתב שבאכילת דגים עם חלב יש חשש לסכנה. פוסקים רבים כתבו שמדובר בטעות סופר בדברי הבית יוסף, וכוונתו הייתה לסכנה בדגים ובשר.[3]

למעשה רוב האשכנזים לא נהגו בכך איסור,[4] ומרבית הספרדים נהגו להימנע מאכילת דג וחלב יחד.[5]

בנוהלי הרבנות הראשית לישראל נקבע שבכשרות ברמת מהדרין יש להקפיד על תערובת חלב ודגים, ובכשרות רגילה אין חובה להקפיד על כך. למעשה לא כל כשרויות המהדרין מקפידות על כך, ועל הנוהגים איסור לברר את הנושא עם המשגיח במקום (חשש זה קיים למשל בפיצריות שבהן מוסיפים טונה או אנשובי לפיצה).

מוצרי החלב


הפוסקים הסוברים שישנה סכנה באכילת חלב ודג נחלקו בשאלה אילו מוצרי חלב כלולים בסכנה זו: יש שאסרו את כל מוצרי החלב,[6] יש שכתבו שרק גבינה אסורה עם דגים,[7] ויש שאסרו את כל מוצרי החלב פרט לחמאה.[8] למעשה כתב הגר"ע יוסף[9] שכל אחד ינהג כמנהג אבותיו.

פוסקי הדור נחלקו בעניין ג'לטין דגים המעורב במוצרי חלב (מעדנים, עוגות וכדומה). רבים התירו מפני שהג'לטין עובר תהליך עיבוד וכבר אינו נחשב כדג,[10] ויש שהקפידו על כך ואסרו זאת.[11] למעשה מערכות כשרות רבות מאשרות עירוב של ג'לטין דגים במוצרי חלב, והמקפידים על כך צריכים לגלות ערנות ולהתבונן ברכיבים של מאכלי החלב השונים.

כללי האיסור


לנוהגים איסור בחלב ודגים דינם זהה לדגים ובשר, ויש להקפיד על הפרדה ביניהם באותו האופן (כמובא לעיל)[12]. לדעת הגר"ע יוסף[13] רק לכתחילה יש להקפיד שלא לערבם יחד, אך אם בשגגה התערבו זה בזה – יש להתיר את אכילת התערובת בדיעבד, ולסמוך על הפוסקים הרבים שסברו שאין בזה איסור כלל.

 

[1] יו"ד פז ג.

[2] יו"ד פז.

[3] דרכ"מ שם ס"ק ד; ט"ז שם אות ג'; ש"ך שם אות ה'; מחזיק ברכה אות ד'; פרי חדש יו"ד קטז ג; ערוך השולחן יו"ד פז, טו.

[4] כך מנהג רוב האשכנזים, אך ראה בערוך השולחן שם שכתב שיש שהחמירו בדג וגבינה. ומנהג חסידי בעלזא להחמיר בכך.

[5] רבנו בחיי שמות כג, יט; כנה"ג הגהב"י יו"ד פז אות יט; לבוש יו"ד פז ס"ק ג; שו"ת חינוך בית יהודה סימן פא; זבחי צדק (סימן פז ס"ק יח); שו"ת רב פעלים חלק ב' (חלק יורה דעה סימן י'); בן איש חי (פרשת בהעלותך אות טו); כה"ח יו"ד פז ס"ק כד; שו"ת יחוה דעת חלק ו סימן מח.

אולם הרב משאש בשו"ת שמש ומגן ח"ד יו"ד יב כתב שגם לבני ספרד יש להורות שמותר לאכול דגים וחלב יחד.

[6] בן איש חי, בהעלותך שנה ב, טו מעיד שכך מנהג העיר בגדאד, וכך הורה הגר"מ אליהו (הערות לקיצוש"ע לג, א).

[7] כך הובא ברבנו בחיי שם, וכן דייק מדבריו ערוה"ש יו"ד פז, טו.

[8] פתחי תשובה שם ס"ק ט.

[9] שו"ת יחוה דעת ח"ו, מח. ועיין עוד בשו"ת יביע אומר ח"י בהערות לרב פעלים חלק ב חיו"ד סימן י.

[10] רבים מגדולי הדור התירו מוצרי חלב שמעורב בהם ג'לטין דגים, גם למקפידים להפריד ביניהם בדרך כלל. בנתיב החלב ח"ה עמ' 45 הביאו להתיר בשם הגרי"ש אלישיב. ושם בעמ' 46 כך כתב הרב אברהם יוסף בשם אביו הגר"ע יוסף. וכן בשם בעל שבט הלוי בקובץ מבית לוי סיוון תשס"ח עמ' צו. וכן בשו"ת אשר חנן יו"ד לד.

[11] בשו"ת דברי דוד ח"ג יו"ד יח אסר זאת, וכך ידוע גם בשם הגר"מ אליהו.

[12] ראה בכנסת הגדולה הגהב"י יו"ד פז, יט שהורה אף להדיח את הפה והידיים ביניהם.

[13] בהערה ליחוה דעת שם.

© כל הזכויות שמורות לכושרות