רבני כושרות
להרחבה ביסודות ההלכתיים שבהנחיות אלו לחצו כאן
בימות השנה איננו צריכים להקפיד על כשרות מזון בעלי החיים (פרט לכך שהוא לא יכיל בשר וחלב יחד או יין). אולם בחג הפסח אנו נדרשים להקפיד על כך משתי סיבות:
לעומת שלל המוצרים הכשרים לפסח לבני אדם, המענה בתחום מזון בעלי החיים דל, ובשל כך ישנן חברות וחנויות שונות שמפרסמות את מוצריהן 'ללא חשש חמץ' כשאין על כך פיקוח הלכתי. לצערנו פעמים רבות התגלה כי המפרסמים כך אינם בקיאים דים בהגדרות החמץ ומסתפקים בכך שהמוצר איננו מכיל דגנים בפועל.
למעשה, יש לנהוג על פי סדר העדיפויות הבא:
1. מזון מושגח
חברת צמח תערובות (zipet)
מזון לכלבים וחתולים (משווק תחת מותגים שונים) בפיקוח הרב צורי נעמן – מותנה בחותמת על גבי האריזה.
חברת ביופט
מזון לכלבים (בונזו – בשר) ולחתולים (לה קט בטעמים - עוף, מיקס, דגים וגריל) - באישור הרב אוריאל זרצקי, מותנה במדבקה 'נטול חמץ' על האריזה בלבד.
2. תחליפי מזון טבעיים
ישנם תחליפים טבעיים שניתן לתת לבעלי החיים ללא חשש חמץ. להלן רשימה של מזונות אפשריים, על פי המלצות בעלי המקצוע כדאי לבצע את שינוי התזונה בהדרגה במהלך שבוע לפני פסח. אולם רשימה זו היא הצעה בלבד ואין משום המלצה מקצועית ויתכן שלחלק מזני בעלי החיים המאכלים דלהלן עלולים להזיק.
3. מזון שאין ברכיביו חמץ
במקרה הצורך אפשר להסתמך על בדיקת רכיבי המוצר כדי לוודא שאין בו חמץ.
מאחר ולא כל אחד בקי בזיהוי חומרי הגלם השונים, מומלץ להסתמך על בדיקתם של מומחים בתחום חומרי הגלם, רשימה כזו אפשר למצוא בתחתית העמוד.
בקישור זה יש מזונות בעלי חיים רבים שנבדקו על ידי גוף הכשרות CRC.
במקרה הצורך אפשר לבצע בדיקה עצמאית של הרכיבים אך חשוב לדעת שלא די בכך שכתוב על האריזה 'ללא גלוטן' או 'ללא דגנים', מפני שגם במקרה זה יש פעמים רבות תוצרי חמץ ברכיבים.
להלן רשימת רכיבים שעלולים להעיד על הימצאות חמץ במוצר: לתת, שיבולת שועל, גלוטן, שמרי בירה, תמצית שמרים, גלוקוזאמין, שעורה, ויטמין B12, ויטמין E, ויטמין C (לעיתים מסומן בשם כללי: ויטמינים), קמח, כוסמין, חומצת לימון, מלח לימון, דגנים, חומרי טעם, רימולאז', סובין.
4. פתרונות הלכתיים בלית ברירה
במקרה של בעל חיים רגיש שלא מתאים לו אחד מן התחליפים שהוזכרו לעיל, אפשר להקל באחת מהאפשרויות הבאות:
© כל הזכויות שמורות לכושרות