מידע והלכה » חגי ישראל » ט"ו בשבט » פירות יבשים צריכים הכשר? כיצד נבדוק מחרקים?

פירות יבשים צריכים הכשר? כיצד נבדוק מחרקים?

לסרטון הדרכה לבדיקת הפירות מחרקים

 לעמוד ובו פירוט על כל סוגי הפירות ומוצרי המזון

 

כאשר רוכשים או אוכלים פירות טו' בשבט, יש לשים לב לארבעה נושאים:

  • כשרות - בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה. בטבלה יש פירוט על הצורך בכשרות. כשכתוב "כן" הכוונה לכשרות מהמומלצים אא"כ מצוין אחרת.
  • ערלה - יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).
  • תרומות ומעשרות - פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי - פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית - במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.
  • חרקים - המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.   

 

המוצר

איזה הכשר דרוש?

כיצד בודקים?

אבטיח מיובש/מסוכר הכשר מהמומלצים בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

אגוז

(בונדוק, ברזילאי, לוז, מלך,פקאן מקדמיה) 

טבעי קלוף - מחו"ל, לא צריך הכשר

מישראל - הכשר מהמומלצים.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגוז מסוכר

הכשר מהמומלצים כאשר נרכש עם הכשר מרשימת המומלצים לא דרוש בדיקה

אגס מיובש

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אוכמניות מיובשות/מסוכרות

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

אננס מיובש/ מסוכר

ללא צבע/טעם - כל הכשר

עם צבע/טעם -הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

אפרסק מיובש

כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אתרוג מסוכר

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

בוטנים קלופים/בקליפתם

רצוי , אם אין הכשר , יש להפריש תו"מ בלי ברכה

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

בוטנים מולבנים

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

בננה מיובשת

כל הכשר (חתוך לאורך הבננה)

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

בננה צ'יפס

הכשר מהמומלצים(חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי.

ג'ינג'ר מסוכר

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

גויאבה  מיובש

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

דובדבן מסוכר

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי אך טוב ורצוי לחצות ולהביט בפנים.

זנגביל מסוכר

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

חמוציות

טריות/קפואות טבעיות - אין צורך בהכשר

מסוכרות/ עם תוספות - הכשר מהמומלצים

מיובשות -בחזקת נקי.

 

לדר

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מלון מסוכר

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מנגו מסוכר

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

משמש מיובש

כל הכשר

לשטוף מבחוץ, אח"כ לחצות את המשמש ולהביט מול האור בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ. לפירוט הבדיקה לחץ כאן

נקטרינה מיובשת

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

ערמונים בקליפה 

בקליפתו - לא

קלוף - הכשר מהמומלצים (יש חברות שונות במומלצים)

בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

פאפיה מסוכרת

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

פומלה מסוכר (קליפות)

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

צימוקים

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

ישנה נגיעות פנימית לפירוט לחץ כאן

קוקוס חי

אין צורך בהכשר

בחזקת נקי.

קוקוס צ'יפס

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

 בחזקת נקי.

קוקוס קוביות מסוכרות

הכשר מהמומלצים

(חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי.

קיווי מסוכר

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

קליפות  הדרים

הכשר מהמומלצים.

מישראל - מצוות הארץ

מחו"ל - חומרי עיבוד לא כשרים,חרקים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

קשיו

הכשר מהמומלצים

לפתוח אחד אחד ולהסתכל בפנים

לפירוט הבדיקה לחץ כאן

שזיף מיובש

מחו"ל - כל הכשר

מהארץ -הכשר מהמומלצים

בחזקת נקי אך ליתר ביטחון ניתן לעשות בדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה - הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי.

שקד

מישראל - הכשר מהמומלצים. (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה).

מחו"ל - אין צורך בהכשר.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

תאנים מיובשות

 אין צורך בהכשר

נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן! המעוניין לבדוק ילחץ כאן

תות שדה טרי/קפוא

כל הכשר

יש לנקותו מחרקים, לפי ההוראות בקישור

תות שדה מסוכר

הכשר מהמומלצים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תפוח עץ מיובש

כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תפוז סיני מסוכר

הכשר מהמומלצים

מישראל - מצוות הארץ

מחו"ל - חלק מהיבול עובר בישול.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תמר

כל הכשר מהדרין

לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ.

© כל הזכויות שמורות לכושרות