מחבת

המחבת היא אחד מכלי הבישול המרכזיים במטבח, ומשמשת אותנו לאורך כל השנה לטיגון ובישול של מאכלים שונים, לעיתים קרובות גם מאכלי חמץ. על פי ההלכה, כלים שמשתמשים בהם לחמץ במהלך השנה דורשים הכשרה מיוחדת לפני השימוש בפסח. ישנן שיטות שונות להכשרת מחבת, והדבר תלוי בסוג המחבת ובאופן השימוש בה.
בדרך כלל קשה מאוד לנקות את המחבת היטב לפסח, ולכן יש לשקול אפשרות לייחוד שלא להכשיר את המחבת ולהשתמש בפסח במחבת מיוחדת.
לצורך הכשרה לפסח - יש לנקות את המחבת באופן יסודי מכל שאריות מזון ולכלוך:
- ניקוי יסודי: יש לנקות את המחבת היטב מכל שאריות מזון ולכלוך באמצעות חומרי ניקוי מתאימים.
- אזורים מאתגרים: יש להקפיד במיוחד על ניקוי החריצים, ההטבעות וחיבורי הידית.
- פירוק הידית: במידת האפשר, מומלץ לפרק את ידית המחבת כדי לנקות את אזור החיבור ביסודיות. אם אין אפשרות כזו יש לנקות בעזרת קיסם את החיבורים, ואם עדיין נותרו לכלוכים יש להתיז עליהם חומר פוגם.
אם רוב השימוש במחבת ללא שמן (כגון מחבת טפלון) צריך ללבן אותה באש עד שתתאדם (אין אפשרות לבצע זאת במחבת טפלון).
אם לרוב משתמשים בה עם שמן - לדעת האשכנזים יש ללבנה באש עד שתתאדם (במחבת טפלון - לא ניתן לבצע זאת, ויש לרכוש חדשה לפסח), ויש מקלים להעמידה על האש כרבע שעה כשהיא ריקה.
לדעת הספרדים מספיק להגעילה במים רותחים, אך יש להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון לפני ההגעלה. אם נותרו לכלוכים במקום החיבורים יש להעביר אש על השוליים והאזורים המלוכלכים, ובמקום הצורך אפשר להסתפק בפגימתו על ידי התזת מסיר שומנים על החריצים.
מחבת שאין כוונה להשתמש בה בפסח - די בנקיון כללי שלא יישאר חמץ ממשי (פירורים או חתיכות), ולאחר מכן לאחסן אותה עם כלי החמץ בארון סגור ומסומן.