הרב אליעזר שמחה וייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל
בשנים האחרונות הנופשים הכשרים בחו"ל הולכים ומתפתחים יותר ויותר, חלק מהנופשים אף מפרסמים את עצמם כ"מהדרין" לכל הדעות, אולם כדאי לקחת לתשומת לב מספר נקודות משמעותיות שכל משפחה שומרת מצוות צריכה לבדוק לפני שסוגרים נופש כשר בחו"ל. יש פער משמעותי בין פרסום יפה של רב חשוב שנותן כשרות, לבין מה שקורה בשטח בפועל, במאמר הקרוב אציג מספר נקודות לתשומת לב שמירה ההלכה גם בנופש בחו"ל.
בחלק מהפעמים הרב שנותן תעודת כשרות לא מגיע למקום לא בודק אותו ואף אין לו ניסיון בתחום, הרב מסתמך על אנשים מקומיים שיסייעו בידו, פעמים רבות הרב לא מכיר את אופן עבודת המטבח והתיקונים הנדרשים כדי להפוך מטבח טרף למטבח כשר. לשם הדוגמא, בערב פסח האחרון קבוצה דתית הגיע למלון בחו"ל שלא הוכשר לפסח כלל! ככל הנראה בשל הסתמכות על יהודים מקומיים שיכשירו את המקום, מה שלא קרה בפועל. מציאות חמורה כזאת היא עוגמת נפש אישית ופגיעה בשמירת ההלכה היהודית המסורה לנו מדור לדור.
משגיחי הכשרות חייבים להיות עם ניסיון מקצועי בתחום המלונות בחו"ל עם יכולת שליטה וקבלת החלטות והתמודדות עם תקלות שונות בזמן אמת. במדינת ישראל זה מספר שנים עוסקים בנושא "הפרדת משגיח מושגח" כך שהמשגיח לא יהיה תלוי בבית העסק. חשוב לדעת במלונות בחו"ל לא רק המשגיח תלוי כלכלית בחברת הנופש, אלא גם הרב נותן הכשרות תלוי כלכלית בחברה, כך שחלק מדרישות הכשרות יכולות להתבטל בהתאם לצרכים העסקיים של חברת הנופש. מציאות בעייתית זאת קשה לפתרון כשאין שום גורם בלתי תלוי המפקח עבור צרכני המזון הכשר במלון.
כל נושא השגת חומרי הגלם כשרים מורכב מאוד בחו"ל. בניגוד לארץ ישראל בה ניתן להשיג מזון בכשרויות מהודרות בפשטות, בחו"ל הדבר קשה עד בלתי אפשרי, לרוב המוצרים בחו"ל מסתמכים על היתר חלב נוכרי או חומרי גלם עם כשרות שמסתמכת על ביקור שנתי במפעל. כך גם ירק עלים ללא חרקים קשה מאוד להשגה בחו"ל ובדיקה במלון גדול היא כמעט בלתי אפשרית. חשוב לדעת בחו"ל אין סמכות חוקית לבקרה על הכשרות כמו בארץ, לכן כל אחד יכול לפרסם כשר בעוד בפועל המקום יכול להיות לא כשר ע"פ ההלכה.
בתי המלון בחו"ל לא רגילים לפעילות מטבח כשר. מציאות חדשה מבחינת הנוכרים של הפרדה מוחלטת בין בשר לחלב. אפיה של מאפים פרווה בנפרד מהמטבח הבשרי או החלבי והתמודדות עם כלים לא מסומנים לארוך כל השנה. לצערנו לעיתים חלק מנותני תעודת הכשרות מאפשרים למלון להפעיל מטבח טרף במקביל למטבח הכשר, דבר שמקשה מאוד על אמינות הכשרות במקום.
מלבד כשרות המזון יש לתת את הדעת על קדושת השבת במגוון תחומים כמו מכשור אלקטרוני בפתיחת דלתות, הדלקה וכיבוי תאורה, כיבוי מזגן אוטומטי ביציאה מהחדר ואף זה שאין עירוב ביציאה מחוץ למלון בשבת או עירובי חצרות בין החדרים. גם הדלקת נרות שבת
גם תחום הצניעות הוא תחום לא פחות חשוב לתשומת לב, שכן לרוב החדרים פונים לבריכה, שלא תמיד פועלת בצניעות, חשיפה למראות לא צנועים יכולה להשפיע לשנים ארוכות, לא פחות מהשפעה רוחנית שלא אכילת מזון שאינו כשר.
אנו עמלים כל השנה בממון רב והשקעה גדולה בחינוך ילדנו לתורה ומצוות, בנינו רואים עד כמה אנו מהדרים בהלכה בכל השנה, אין שום סיבה שבזמן החופשה ילדנו יראו או יחוו חופש מההלכה או המצוות, לכן טרם סגירת הנופש כדאי לבקש לשוחח עם המשגיח במקום ולקבל כמה שיותר מידע על נוכחות המשגיח ומקצועיותו , נוכחות הרב נותן הכשרות במלון לאורך תקופת הנופש, רמת הכשרות של חומרי הגלם הצניעות וענייני השבת. עם כלל הנתונים תוכלו להתייעץ עם מורה הוראה בקהילה כיצד לנהוג הלכה למעשה.
© כל הזכויות שמורות לכושרות