במה לכשרות » ממה יש להיזהר בקניית פירות?

ממה יש להיזהר בקניית פירות?

בשנים האחרונות עלה למודעות הציבור נושא התולעים בפירות ט"ו בשבט. אילו פירות נגועים ואלו לא? ובכלל, מה שנגוע , איך אפשר לבדוק אותם? נגד השמש או שטיפה במי סבון? הרב משה כ"ץ עשה לנו סדר לקראת סדר ט"ו בשבט. אך נתחיל בסיפור, איך לא?

האדמו”ר רבי אהרון מבעלז זי”ע, שזכה להימלט בשנות השואה האיומה לארצנו הקדושה, היה משתדל לאכול דווקא מפירות הארץ. אותם שנים היו שנות ה’צנע’, שבראשית שנותיה של המדינה. והנה, באחד ה’טישים’ חילק ר’ אהרון כ’שיריים’ תפוחים מהארץ. בהתאם לאילוצי הימים ההם, לא היו התפוחים מובחרים.

במרחק גדול מהרבי עמדו כמה חסידים עשירים מחוץ לארץ והתלחשו ביניהם. הרבי 'קלט' את ההתלחשות וציווה עליהם לספר לו על מה התלחשו. החסידים התביישו בדבריהם, אך חזקה עליהם מצוותו של הרבי, והם התוודו – "אמרנו, שבפעם הבאה שנבוא אל הרבי, נביא לו מחו"ל תפוחים יפים". אמר להם הרבי – לכו לשטוף את פיכם במים ואחר תשובו אלי. כששבו החסידים, ביקש מהם הרבי, אמרו אחרי – והורה להם לחזור על משפט זה שלש פעמים – "תפוחים של ארץ ישראל טובים, יפים וטעימים".
(ותודה לרב נתנאל יוסיפון מטו"ב הארץ על הסיפור)

ונחזור לעניינינו,

"הציבור מאוד מהדר בט"ו בשבט", פותח הרב משה כ"ץ, ראש ארגון כושרות, את השיחה עם ערוץ 7, "דבר ראשון, צריך לדעת שבכל פרי עץ מפירות הארץ, יכול להיות שזה ערלה. צריך לדעת שערלה אינה מהמצוות התלויות בארץ, וגם בזמן הזה היא מדאורייתא וכל ספק דאורייתא לחומרא". "אמנם, בפירות חו"ל זה גם דאורייתא, אך הלכה למשה מסיני",  מסייג הרב כ"ץ, "שכל ספק פרי מחול מותר".

"הדבר השני הוא תרומות ומעשרות, וזו מצוה התלויה בארץ ולכן בזמן הזה היא מדרבנן ובספק, צריך להפריש בלי ברכה".

"ישנם אנשים שעדיין חושבים שהכל זה תנובה ושהם מפרישים תרומות ומעשרות", ממשיך הרב כ"ץ את דבריו, "תנובה פרסמו בעבר שמשנת תשס"ד הם לא מתעסקים עם פירות וירקות".
הפירות המסוכרים צריכים כשרות טובה מאוד, כי הם באים ממקומות שיש בעיה גדולה להשגיח שם - סין, תאילנד, פיליפינים.

לשאלתנו, מה צריך לדעת בעניין כשרות הפירות, מסביר הרב כ"ץ, "יש הרבה דברים שלא מעבדים אותם ואז אין בעיה של כשרות. אך יש דברים שמעבדים, מבשלים או מסכרים אותם כגון פיצוחים קלויים - כדאי לקנות עם הכשר, פירות מיובשים  - משמש, תמרים ותאנה אינם עוברים שום עיבוד אלא רק ייבוש ולכן אין צורך בכשרות. אך לגבי המסוכרים" מדגיש הרב כ"ץ, "הם צריכים כשרות טובה מאוד, כי הם באים ממקומות שיש בעיה גדולה להשגיח שם - סין, תאילנד, פיליפינים".

"לגבי חרקים, זה הדבר הקשה ביותר", אומר הרב כ"ץ ומרחיב, "העולם התמלא בחרקים. לפני 4 שנים היה קל מאוד לאכול תות שדה ובשלוש שנים האחרונות ישנם חרקים מתחת לגרגירים התקועים בתות. והפירות המסוכרים מושכים חרקים כי הם דביקים ולכן צריך להסתכל עליהם לפני שאוכלים".

"צימוקים וחמוציות, מגיעים כשהם דבוקים זה בזה, ולכן צריך להכניסם למים פושרים וקצת עם הידים להפריד את כולם ואז החרקים עולים למעלה או יורדים למטה. במשמש ותמר צריכים לפתוח את הפרי, להוציא את הגרעין ולהסתכל אל מול האור. לגבי תאנה - כל מי שמתעסק עם זה אומר שזו בעיה גדולה, אני לא מכיר צורה להתגבר על זה, יש חרקים שהם ממש בצבע גרגירי התאנה".

"זיתים, אם הם מרוססים הם בד"כ נקיים ואין בעיה. יש הרבה זיתים שבאים מהמגזר הערבי ויש בהם  בעיה, לפעמים רואים נקודות שחורות או חומות וצריך להסתכל אחד אחד. שזיפים מיובשים בד"כ נקיים".

 

להאזנה לראיון בערוץ 7 לחץ כאן 

 http://www.inn.co.il/News/News.aspx/214165

 


http://www.inn.co.il/Radio/Player.htm#2#175994

© כל הזכויות שמורות לכושרות