הרב צבי בן ראובן
בהרבה ממוסדות החינוך – אף התורניים ביותר מבניהם – נושא כשרות המאכלים לא מטופל מתחילה ועד סוף בצורה מקצועית. ישנם מקומות שבהם ישנו טבח שמועסק ע"י המוסד ואין עליו שום השגחה. ישנם מקומות שבהם מזמינים אוכל מקייטרינג כשר, אך במוסד ישנו 'מטבח קצה' ששנועד להשלמות, חימומים והכנת חביתות וסלטים לארוחות בוקר וערב. כל זאת, כאשר פעמים רבות אין פיקוח ראוי על הנעשה במטבחי קצה אלה.
לתופעה זו ישנן שתי סיבות מרכזיות:
לפני שנמשיך חשוב להבהיר שבוודאי שבכל מוסד חינוכי דתי/תורני וכיו"ב, ישנו צוות ירא שמיים שירצה לוודא שההתנהלות היא על פי ההלכה בלבד. אך לא בכדי אומרת הגמרא "כל מילתא דלא רמיא עליה דאיניש - לאו אדעתיה"[1], כלומר כאשר אדם לא מופקד על נושא מסוים – הוא לא על דעתו, כך שהוא לא יטפל בו כמו שצריך עד לפרטים הקטנים והחשובים.
כך, כאשר מחנך בא לעבודת הקודש שלו כל יום – בד"כ הוא לא כולל בתוך שלל תחומי אחריותו גם השגחת כשרות, ופעמים רבות הוא אף לא מודע מספיק לבעיות המצויות בעולם הכשרות ולדרך ההלכתית הנכונה להתמודד עימן משום שזה פשוט לא התפקיד שלו.
להלן רשימה חלקית של בעיות שעשויות להתעורר במוסדות השונים -
ישנן כמה דרכים לטפל בבעיה זו שיפורטו להלן, אך ראשית יש לציין שהדבר הכי חשוב הוא המודעות של ההורים לעניין זה. ראש מוסד שמקבל בעניין זה פניות מהורים – ואפילו בודדות – קרוב לוודאי שיפעל בנושא. דבר זה נכון לגבי הורה שבנו או בתו כבר לומדים במוסד הלימודים, ונכון לא פחות להורה שבנו או בתו בודקים את מוסד הלימודים לקראת שנת הלימודים הבאה. אם מנהל מוסד נשאל פעם אחר פעם מה ממצב הכשרות במוסד – הוא מבין שזהו תנאי הכרחי לרישום התלמידים למוסד שלו.
שנית, על כל מוסד להגדיר באיזו רמת כשרות נכון שהוא יתנהל –רגילה? מהדרין? על פי אילו קריטריונים יוחלט מה מהדרין ומה לא מהדרין? רק כאשר יוחלט על ההגדרה המתאימה – המוסד יוכל לשקף את המצב לכל המעוניין.
להלן כמה פתרונות אפשריים למוסדות שונים במקרים שונים:
[1] תלמוד בבלי מסכת שבועות דף מב עמוד א
[2] "הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות החינוך" בפרק 'מחויבות הספק' 4.2 סעיף ג'
© כל הזכויות שמורות לכושרות