מו"ר הרב אליקים לבנון
למעבר מהיר לזמני היום לחץ כאן *זמני היום המפורטים הינם לפי אופק שומרון וחיפה
מכירת חמץ
לכתחילה, רצוי שלא להשאיר בבית חמץ גמור, אלא לסיימו לפני פסח ולבער את מה שנותר (ואין בכך "בל תשחית"). הרוצה למכור חמץ גמור או תערובות חמץ שיש ברשותו, צריך לחתום עד יום חמישי, י"ב ניסן, על טופס ייפוי כח והרשאה לרב או למועצה הדתית, למכור את החמץ שברשותו לנוכרי.
טפסי ההרשאות למכירת חמץ נמצאים בידי רבני הישובים (לבעלי מפעלים ובתי חרושת קיים שטר הרשאה שונה מהשטר הרגיל).
מי שאינו יכול להגיע ולחתום על השטר, יכול למנות שליח למכירת חמץ גם דרך אתר "כיפה"
לתשומת לב: השטר עליו חותמים הוא ייפוי כח והרשאה למכירת החמץ שתיעשה על ידי הרב, המשמש כשליחו של המוכר. בפועל, מתבצעת המכירה לנוכרי ביום חמישי, י"ב בניסן לפני השקיעה, וביום שישי, י"ג בניסן בבוקר.
בהתאם לכללים לעיל, יש לרכז את החמץ לפי בדיקת החמץ במקומות סגורים ומסומנים, שאפשר יהיה להצביע עליהם בפני הנוכרי הקונה את החמץ.
במכירה אפשר לכלול גם טוסטר שקשה מאוד לנקותו מפירורים, מוצרי קוסמטיקה ותמרוקים המכילים אלכוהול (שאולי יוצר ממיני דגן) וברכונים (שאולי דבוק בהם חמץ).
במוצאי שבת, כא' בניסן, מוצאי שביעי של פסח, החל מהשעה 20:05, כעשרים דקות לאחר צאת החג, מושלמת העסקה עם הנוכרי ואפשר להשתמש בחמץ שנמכר לו.
הכשרת כלים
יום חמישי, י"ב ניסן - תענית בכורות
בשנה זו, שערב פסח חל בשבת, מקדימים את תענית הבכורות ליום חמישי, י"ב ניסן.
למתענים: תחילת התענית בעלות השחר, בשעה 04:41,
סיום התענית, בצאת הכוכבים, בשעה 19:24.
הסומכים על סיום מסכת, יסיימו ביום חמישי בבוקר, יטעמו כזית לאחר הסיום, ואח"כ ילכו לביתם, וימשיכו את הסעודה בביתם.
בדיקת חמץ
יש לסיים את ניקיון הבית ביום חמישי, י"ב ניסן, ולרכז את החמץ הנשאר, כדי לאוכלו ביום שישי וביום שבת.
ביום חמישי – זמן צאת הכוכבים בשעה 19:24.
מתפללים ערבית ומיד אח"כ בודקים את החמץ.
הבדיקה מתבצעת בכל מקום שדרך להכניס בו חמץ, כולל : מקרר, מקפיא, רכב וכדומה.
גם במקום העבודה יש לבצע בדיקת חמץ, כגון: בשולחנות, במגירות ובתאים שרגילים לשמור בהם מזון חמץ.
אדם השוהה במקום בו אחרים אינם מבערים את החמץ, יכול וצריך לבדוק חמץ גם בחול המועד פסח עצמו. במקרה כזה יקפיד שסביבתו הקרובה, כגון: הכיסא והשולחן שלו, יהיו נקיים מחמץ.
העולה על רכב כטרמפיסט ואינו בטוח שבעל הרכב בדק את רכבו, יכנס, ותוך כדי ישיבה יבדוק סביבו. אם מוצא פירורים, ינערם כך שיפלו למרגלותיו.
הערה: בבדיקת חמץ יש "חובת חפצא", לבדוק כל מקום שדרך להכניס בו חמץ ואנו רוצים להשתמש בו בפסח, ויש גם "חובת גברא", שחכמים חייבו כל אדם לבדוק חמץ.
למשל: משפחה העוזבת את ביתה בערב פסח ומתארחת במקום אחר, אע"פ שלא תשהה בביתה בפסח, יש חובה על בעל הבית לנקות חדר אחד ולקיים בו את מצוות בדיקת חמץ.
ביטול חמץ
לאחר הבדיקה יש לבטל את החמץ, על פי הנוסח המובא בסידורים.
חשוב לדעת: כל אדם, בן או בת שהגיעו למצוות, יש לו קנין והוא בעלים על החמץ שברשותו. לכן, לא די בביטולו של בעל הבית עבור אשתו או של אבא עבור ילדיו הגדולים, אלא צריך כל אחד מבני הבית לבטל את החמץ שברשותו.
יום שישי, י"ג ניסן
למרות שביום זה מותר לאכול חמץ, הואיל ואי אפשר לשורפו ביום שבת קודש, י"ד ניסן, לכן שורפים את החמץ ביום שישי.
לכתחילה, יש לשורפו עד לשעה 11:32, סוף שעה חמישית. בדיעבד, אם לא שרפו, ישרוף במהלך יום שישי.
אין לבטל את החמץ, מאחר שכבר ביטלו אמש.
יש להשאיר חמץ לסעודות יום שישי, ליל שבת ושבת בבוקר, ולרכזו בשקית או בקופסא, כדי שלא יתפזר.
לכתחילה, ראוי להסתפר עד זמן מנחה (יש אומרים עד מנחה גדולה, ויש אומרים עד מנחה קטנה), מי שלא הסתפר עד אז, יסתפר, יתגלח ויטול ציפורניים עד זמן הדלקת נרות.
לטבלה ופירוט מה צריך להכין לליל הסדר לחץ כאן
שבת הגדול - י"ד ניסן
"קידוש במקום סעודה". כלומר: יש לקדש במקום בו אוכלים את הפת. מאחר והפת היא חמץ, יש לבצוע בזהירות, כדי שלא לפזר פירורי חמץ, ולאכול כביצה מהפת.
רצוי להשתמש במפות ניילון ובכלים חד פעמיים, ולאחר אכילת החמץ לסלק הכל מעל השולחן, ולהמשיך את הסעודה ללא חמץ.
הסיבה: מאחר ונכון לבשל את התבשילים בכלי פסח, המשך הסעודה הוא ללא חמץ. אוכלים בכלי פסח או בכלים חד פעמים.
תפילת שחרית
יש להקדים ולהתפלל שחרית, כדי לסיים את התפילה בזמן שמותר לאכול חמץ.
מצה אסורה באכילה מהבוקר!
גם הקידוש בבוקר, על לחם משנה חמץ, ויש לנהוג בו כמו לעיל, בסעודת ליל שבת.
אכילת חמץ-
ספרדים עד 09:34
אשכנזים עד 09:59
בשעת הצורך אפשר לאכול חמץ עד 10:30.
מיד לאחר הסעודה, יש לשטוף את כלי החמץ (אם השתמשו בהם בסעודה), את הכלים החד פעמיים שאכלו בהם חמץ יש להשליך לאשפה מחוץ לבית.
חובה לבטל שוב את כל החמץ לפי הנוסח בסידורים!
ביטול החמץ: ספרדים- עד לשעה 10:48 , אשכנזים – עד לשעה 11:20.
בעת הצורך אפשר לבטלו עד השעה 11:35.
ספרדים יכולים לקיים את הסעודה השלישית במצה עשירה או במצה מבושלת.
אשכנזים יכולים לקיימה במצה מבושלת.
הן מצה עשירה והן מבושלת, מותר לאכלן עד לשעה 15:53.
מצה מבושלת: למשל, קניידלך או מצה שנטבלה ברותחין לפני שבת.
לכל הנוהגים, מותר לאכול בשר, דגים, פירות וירקות גם לאחר שעה זו.
קבלת יום טוב מוקדמת
בשנה זו, אי אפשר להקדים ולקבל יום טוב, הואיל וממעטים בקדושת השבת.
מוצאי שבת - ליל הסדר
בשעה 19:41, מוצאי שבת וכניסת יום טוב!
משעה זו מותר להדליק נרות יום טוב ושהחיינו.
ההדלקה מנר נשמה שהודלק בערב שבת!
מותר לטלטל נרות ולהניחם בפמוט, אך אין להדביק את הנרות, ואין לכבות את הגפרור שבו הדליקו. יש להניחו במקום בו יכבה מאליו.
בתפילת ערבית- ותודיענו, והלל שלם בברכה!
בקידוש- יקנה"ז: יין: הגפן. קידוש: מקדש ישראל והזמנים. נר: בורא מאורי האש. הבדלה: המבדיל בין קודש לקודש. זמן: שהחיינו.
מי שהדליק נרות יום טוב ובירך שהחיינו, לא יברך שנית בקידוש.
מצוות ליל הסדר
ארבע מצוות בליל הסדר:
שתיים דאורייתא:
שתיים מדרבנן:
שיעור כזית: כ-28 סמ"ק, נפח מעט יותר מקופסת גפרורים.
יום ראשון בלילה, מוצאי יו"ט ראשון של פסח
יום חמישי, י"ב ניסן |
|
|
|
מכירת חמץ |
אפשר למכור את החמץ עד יום שישי בשעה 11:32 |
מומלץ לחתום על טופס יפוי כח אצל הרב המקומי, או דרך אתר "כיפה" |
|
תענית בכורות מוקדמת |
תחילת התענית: 04:41 סיום התענית: 19:24 |
הסומכים על סיום מסכת יסיימו ביום חמישי בבוקר. | |
בדיקת חמץ מוקדמת וביטול חמץ |
הבדיקה, אור לי"ג ניסן החל משעה 19:24. בסיום הבדיקה – ביטול החמץ. |
הערה: זמן בדיקת חמץ הוא לפי שעון קיץ. |
|
יום שישי, י"ג ניסן |
|||
שריפת חמץ – ללא ביטול! |
יש לשרוף את החמץ עד שעה 11:32 |
מי שלא שרף עד לשעה זו, ישרוף במשך היום. |
|
ריכוז החמץ הנותר |
|
||
הכנות שיש לעשותן ביום שישי, לצורך שבת ולליל הסדר |
|
||
יום שבת קודש, י"ד ניסן |
|||
הדלקת נרות שבת |
חיפה ושומרון: 18:37 שקיעה: 19:07 |
||
סוף זמן אכילת חמץ |
לספרדים: 09:34 אשכנזים: 09:59 בשעת הצורך אפשר להקל ולאכול עד 10:30 |
||
סוף זמן ביעור חמץ, זריקתו לאשפה מחוץ לבית וביטול החמץ |
ספרדים: 10:48 אשכנזים: 11:20 בשעת הצורך אפשר לבטל עד 11:35 |
||
אכילת מצה עשירה לספרדים, או מצה מבושלת לאשכנזים | עד שעה 15:53 |
מוצאי שבת, ליל הסדר
צאת שבת וכניסת יום טוב |
הדלקת נרות של יום טוב, וחימום התבשילים לליל הסדר – 19:41 |
חצות- סוף זמן אכילת אפיקומן |
24:38 |
טבלת עזר - הכנות לליל הסדר
מה עוד צריך להכין לליל הסדר? |
|
זרוע |
חתיכת בשר צלוי להניח על הקערה (לא לאכילה). |
ביצים |
יש הנוהגים לאכול ביצים מבושלות בסעודת החג. |
יין |
גביעים או כוסות, שיש בהם נפח של רביעית לפחות, בהתאם למספר המסובים. יין (או מיץ ענבים) בכמות שתספיק לארבע כוסות עבור כל אחד. |
כרפס |
ירקות עלים או תפו"א. חתיכה קטנה לכל אחד מהמסובים (פחות מכ"זית"). לנוהגים כרמב"ם, אוכלים כ"זית" מהכרפס. |
מי מלח |
כדי לטבול את הכרפס. |
מצות |
להכין לכל אחד מהמסובים לפחות 4 זיתים של מצות, עדיף 5 זיתים. |
מרור |
כל אחד מהמסובים צריך לאכול 2 זיתים של מרור. יש להכין חסה נקיה מתולעים לפני החג. יש נוהגים לאכול שורש חזרת (חריין). |
חרוסת |
עשויה מתפוח, רימון, תמר, אגוז, יין, תבלינים ועוד. די בכמות קטנה כדי לטבול בה את המרור. |
© כל הזכויות שמורות לכושרות