הרב משה כ"ץ
הקיץ בעיצומו. הילדים חוזרים מהבריכה ומהפעילויות השונות או סתם נכנסים הביתה מותשים ורעבים. ואנחנו רוצים להשׂביע את רעבונם ולתת להם מאכלים טובים לגוף ולנפש. במטבח הישראלי מקובל שארוחות ערב הן ארוחות קלות. לרוב, לא מכינים בהן בשר, ובמיוחד בקיץ, לא מגישים בהן מאכלים כבדים ופעמים רבות גם לא מאכלים חמים. התפריט המקובל כולל ביצים בסגנונות שונים, טונה, גבינות ומוצרי חלב שונים, סלט, לחם וממרחים.
בשורות הבאות נזכיר כמה ענייני כשרות הנוגעים למאכלים אלו:
ביצים: אין צורך בכשרות על ביצים ואפשר לקנותן בכל מקום. לפני השימוש בביצים, יש לבדוק שאין בתוכן דם. הבדיקה מתבצעת על ידי שבירת הביצה אל תוך כוס שקופה והתבוננות בה מכל הצדדים. במידה ויש דם בחלמון (=החלק הצהוב) - כל הביצה אסורה באכילה. אם נמצא דם רק בחלבון - חלק מהפוסקים הספרדים סוברים שניתן להוציא את הדם ולאכול את שאר הביצה; פוסקים ספרדים אחרים (הפוסקים על פי הבן איש חי) והפוסקים האשכנזים אוסרים לגמרי את השימוש בביצה זו. הכלי שבו היתה הביצה לא נטרף, ואפשר להשתמש בו מיד לאחר שטיפה והדחה שלו.
במצבים בהם אין אפשרות לבדוק את הביצים (למשל, כשמכינים ביצים קשות) - אין בעיה לאכול את הביצים גם בלי בדיקה.
טונה: הטונה הוא דג המיובא מחו"ל. בחלק ממוצרי הטונה, הדייג וכל תהליך הייצור נעשה בחו"ל תחת השגחות מקומיות שאינן מקפידות על סטנדרטים גבוהים של כשרות, ובחלקן ההקפדה על בישול ישראל היא רק לאשכנזים (כדעה הסוברת שדי בהדלקת האש בלבד על ידי ישראל), וספרדים (הפוסקים כדעה שצריך שיהודי יניח את המאכל על גבי האש) אינם יכולים לאכול ממוצרים אלו.
חשוב לציין, שגם אם רשום על האריזה: "בישול ישראל באישור הרבנות הראשית לישראל" - אין הדבר מעיד שהבישול נעשה בצורה המתירה אותו גם לספרדים, מאחר שהרבנות מאשרת גם כשהבישול נעשה רק לפי שיטת האשכנזים.
לעומת זאת, בארץ יש מפעלים המייבאים את דג הטונה מחו"ל ומבצעים כאן את ייצור מוצרי הטונה.
לאור זאת, בוודאי שיש להמליץ על רכישת טונה המיוצרת בארץ תחת השגחה מעולה ומהודרת.
ה' ישמור על ילדינו ועלינו בכל מִדרך רגלינו בארץ קודשנו.
© כל הזכויות שמורות לכושרות